Nyakkendő kötés

Nyakkendő kötés videón: WINDSOR CSOMÓ KÖTÉSE VIDEÓVAL


Sziasztok! Szeretnék mutatni nektek egy nyakkendő csomót, amit a nyakkendő vastagabbik részével kötünk, így ezt engedjük hosszabbra kezdésként. Átkeresztezzük a nyakkendőt elölről, majd hátulról vissza, úgy, hogy az a fonákját mutassa előre. Majd elölről, felülről átvezetjük a hurkot és az így kapott csomót háromszög alakúra formáljuk. Bal kézzel megfogva a csomót, a nyakkendőt elölről keresztezzük ismét, majd alulról hátulról felfelé átvezetjük a hurkon, és átvisszük a csomó első részén. Háromszög alakúra igazítjuk, hozzáigazítjuk a nyakunkhoz és kész is a Windsor csomó. Remélem, Ti is hasonló eredménnyel zártátok a folyamatot, mint ez a képen is látható, legközelebb egy ennél bonyolultabb, de sokkal érdekesebb csomót mutatok majd nektek. Addig is, ha szeretnétek meglepni magatokat egy új, ízléses nyakkendővel, akkor látogassatok el a www.premiumnyakkendo.hu oldalra. Sziasztok! A Windsor csomót főként szélesebb gallérú inghez szokták kötni. Nagyon kedvelt nyakkendő csomó, mert ha jól van megkötve, akkor rendkívül kényelmes a viselete. Ez egy szimmetrikus, nagy csomó, ami jól kiemeli a nyakkendő anyagát is, így igazi éke lehet ruházatunknak. Akkor van jól megkötve, ha a csomó feszes és nem csúszik el, így nem kell folyton igazgatni a nyakkendőt viselés közben. A Windsor csomót a windsori hercegről nevezték el, aki VII. Edward király unokája volt. Ez a fajta csomó kényelmes, ugyanakkor impozáns volt. Így aztán, amikor az 1930-as években a herceg Amerikába látogatott, ott is hamarosan elterjedt az általa viselt nyakkendő kötési mód. A Windsor csomó azóta is töretlen népszerűségnek örvend, napjainkban is az egyik leggyakrabban használt nyakkendő csomó. 

Nyakkendő kötés - eldridge csomó: 

Eldridge csomó

Sziasztok! Szeretném megmutatni Nektek ma, hogy kötik az eldridge csomót. Ehhez egy aprómintás nyakkendőt választottam, de egyszínű nyakkendő ugyanúgy megfelelő ehhez a csomóhoz. Mivel ezt a csomót a nyakkendő keskenyebbik végével kötjük, ezért kezdetnek a vastagabbik végét állítsuk megfelelő hosszúságúra, úgy, hogy annak vége érintse övünk vonalát. Ha ez megvan, csípjünk egy apró hullámot a vastagabbik részbe, majd a keskeny részt vigyük át előtte és húzzuk vissza hátul. Fontos, hogy ezt az első pár lépést olyan szorosra húzzuk, amilyenre csak lehet, ez fogja alkotni nyakkendőnk csomójának közepét. Majd a keskeny részt elölről, felülről átvezetjük a hurkon, bal oldalra kihúzva, majd – mintegy lefedve az eddig kapott csomót – balról jobbra átvisszük és most alulról, hátulról átvezetjük a hurkon, a véget bal oldalra kihúzva. Lazán lelógatjuk, két ujjunkat behelyezzük a nyakkendő alá és hátul, balról jobbra átvisszük, tartva ezt a kis hurkot, amit képeztünk és a végét jobbról balra átvezetjük ezen a kapott hurkon úgy, hogy a végét hátrafelé, felfelé húzzuk. Hogy a csomónak ezt a részét feszesre tudjuk húzni, mutatóujjunkat behelyezzük a nyakkendő alá és apró mozdulatokkal meg-meg húzzuk mindkét irányba. A véget felülről átvisszük a hurok alatt és lefelé kihúzzuk. Majd még mindig baloldalt maradva ismét felülről átvezetjük a hurkon szintén lazán tartva, ismét egy hurkot képezve, s a véget jobb oldalra kivezetjük, majd balra vissza ismét átvisszük a hurkon. Az előbb tanult módszerrel meg-meg húzzuk. A megmaradt részt egyszerűen betűrjük a nyakkendő mögé, a hurok mögé és ha ez megvan nincs más hátra, mint hogy a gallért lehajtsuk. Ezt a nyakkendő csomót a nyakkendő vastagabbik végével tudjuk szorítani, hogy a nyakunkhoz illesszük. Ha szeretnétek bővíteni nyakkendő gyűjteményeteket, látogassatok el a www.premiumnyakkendo.hu oldalra. Sziasztok!

Sokan vannak, akik nem hordanak rendszeresen nyakkendőt és amikor mégis szükség van rá, bizony gondban vannak a megkötésével. A lenti ábrán az egyszerű csomó kötése látható. Az egyszerű csomó a leggyakrabban használt csomó, mert könnyű megkötni, és mert a legtöbb nyakkendőhöz és inggallérhoz illik. A középtermetű és magas férfiak számára tökéletes. Az egyszerű csomó a vékony nyakkendőknél keskeny, a vastagabb nyakkendőknél szélesebb. A kettős kötés nagyon hasonlít az egyszerű csomóhoz, annyi a különbség, hogy az elején a hosszabb nyakkendővéget kétszer keresztezzük a kisebb nyakkendővég körül. A kettős kötés kinézetre vastagabb, mint az egyszerű csomó és a legtöbb inggel ideális. A túl vastag nyakkendők kivételével minden nyakkendőből tökéletes csomót lehet kötni. 

Nyakkendővel kapcsolatos tanácsok

Alapszabály, hogy a nyakkendő olyan hosszú legyen, hogy megérintse a nadrág derékrészét és a nyakkendő sötétebb legyen, mint az ing színe.

A jó minőség mindig megéri a pénzét. Ha megengedhetjük magunknak, mindig válasszuk a jobb minőséget, mert a minőség a gazdája igényességét tükrözi. Mellőzzük a gumis nyakkendők viselését.

A nyakkendő szélessége megközelítőleg azonos legyen a zakó hajtókájának szélességével. Ha a hajtóka széles, a nyakkendőnek is annak kell lennie, ha keskeny a hajtóka, akkor a nyakkendő legyen keskeny.

A nyakkendő csomója igazodjon az ing gallérjának nagyságához. Ne legyen túl nagy, mert szétnyomja a gallért, de ne legyen túl kicsi sem, mert akkor elvész a gallér mellett. A nyakkendő kötési módszere tükrözi az egyén személyiségét, ezért érdemes megismerni többféle kötésfajtát és kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt.

A nyakkendő színe ne legyen éles ellentétben az öltönyével, de ne legyen nagyon hasonló sem, mert akkor beleolvad a ruha színébe. Mintás nyakkendő esetében a meghatározó színnek kell a zakó színéhez igazodni, a másodlagos színnek pedig az inghez. A nyakkendő anyaga illeszkedjen az öltöny anyagához.

A klasszikus jellegű öltönyhöz hagyományos, csíkos, pöttyös vagy absztrakt mintás selyem nyakkendőt válasszunk. Egy sötét tónusú öltönyt felvidíthatunk egy - a nyakkendővel azonos selyemből készült - díszzsebkendővel.

Az ing és a hozzá választott nyakkendő eléggé meghatározza viselője karakterét. Épp ezért a megfelelő stílus, forma és színválasztás nagyon fontos lehet a harmonikus, megnyerő megjelenés tekintetében. Egy jól megválasztott nyakkendő jobban kiemeli a férfi stílusát és személyiségét. Amikor a színt választjuk ki, érdemes odafigyelni arra is, hogy minél sötétebb a nyakkendő, annál komolyabb és hivatalosabb, a világos színek viszont könnyedebbek. A világosabb színű nyakkendő azt is sugallja, hogy viselője pozitívan áll hozzá a dolgokhoz.

Az egyszínű nyakkendő szinte mindig jó választás, csak arra érdemes figyelni, hogy a nyakkendő színe harmonizáljon az arc színével. Nem igaz az a tévhit, hogy az egyszínű nyakkendő unalmas, remek választás lehet, ha a színe passzol a ruházathoz. Az viszont nagyon lényeges, hogy kiváló minőségű legyen. Egy selyemből készült egyszínű nyakkendővel nem lehet hibázni, ha illik a színe a ruházathoz. Ráadásul vannak olyan esetek, amikor az inghez csak egyszínű nyakkendő passzol.

A hagyományos, csíkos nyakkendő szintén örök divat. A csíkos nyakkendőn általában ferdén futnak a különböző szélességű csíkok. Ha csíkos inghez kötünk csíkos nyakkendőt, arra kell figyelni, hogy a színek összeillőek legyenek, de a csíkok különbözzenek!

Mintás nyakkendőből rengeteg félét találhatunk, különböző absztrakt motívumok mellett virágmintásak, pöttyösek, a színek legkülönbözőbb variációjával. A mintás nyakkendők széles választéka lehetővé teszi, hogy minden alkalomra megtaláljuk a legmegfelelőbbet. A mintás nyakkendők vásárlása esetén próbáljunk igazodni a megajándékozott egyéniségéhez. Azoknak a férfiaknak, akik szeretnek a központban lenni, nyugodtan ajándékozhatunk harsány, feltűnő mintájú nyakkendőt. Egy alapvetően vidám és humoros férfinak bármilyen bohókás mintázatú nyakkendőt választhatunk. Azonban bármelyik mellett döntünk, soha ne feledjük, hogy ha minőségileg kifogástalan darabot választunk, az már fél siker.

Nagyon fontos az is, hogy az adott alkalomhoz megfelelő nyakkendőt válasszunk. Megjelenésünk, öltözködésünk nagyban befolyásolja a rólunk kialakuló képet. Különösen fontos ezt figyelembe venni olyan esetekben, amikor másokat képviselünk valahol, például cégünket egy hivatalos megbeszélésen. Különösen fontos ez külföldön, ahol minden esetben hazánk képviselői is vagyunk.

Nyakkendős érdekességek

A nyakkendő viselésének különböző hagyományai vannak. Angliában például az előkelő egyetemek diákjai sokszor felnőttként is hordják az iskola nyakkendőjét, de hasonló egyedi nyakkendője van több elit klubnak is. Egy fiatalember számára jó ajánlólevél egy előkelő, patinás helyet képviselő nyakkendő viselése. A kiváló minőségű, elegáns nyakkendő felér egy ékszerrel. Egy különleges, egyedi nyakkendőért már a régi korokban is sokat fizettek, hiszen a nyakkendő jelezte viselője foglakozását, beosztását, különböző csoportokhoz való tartozását. A nyakkendő az erő, a hatalom és a siker szimbóluma is volt. II. Károly király állítólag egyszer egyetlen nyakkendőre annyit költött, amennyi akkoriban egy középosztályhoz tartozó dolgozó öt éves keresete volt.

A nyakkendő ősét feltehetően római katonák viselték- nyakba kötött kendőjük a hideg ellen védett. Igazi, világhódító útjára azonban a XVII században és természetesen Párizsból indult, ahol XIV. Lajos, a Napkirály horvát regimentjének huszárai hozták divatba. Nyakkendőt már régen is a legkülönfélébb anyagokból készítettek, így selyemből, gyapjúból, pamutból, bőrből, kötélből, zsinegből, csipkéből, vászonból, műselyemből és poliészterből is. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a nyakkendő elnevezése a török kyrabacs szóból, vagy a magyar „korbács” szóból ered. Mindkettő jelentése „ostor” vagy „hosszú, karcsú tárgy”.

Napjainkban az erotika lexikon a férfiasság jelképeként tartja számon. Sokan azt is állítják, hogy a nyakkendőből megállapítható, milyen típusú férfi viseli. A bohókás motívumok, mint például egy rajzfilm figurás nyakkendő arról árulkodik, hogy gazdája semmit nem vesz véresen komolyan, mellette vidámak a hétköznapok is, mivel alapvetően vidám és humoros természetű. Amikor valaki többnyire csíkos darabokat visel, akkor valószínű, hogy fontos számára a nyugalom és az anyagi biztonság. Szereti eltervezni a dolgokat, szereti a kiszámíthatóságot és biztonságot nyújt családjának is. A harsány, feltűnő mintájú nyakkendőt viselők szeretik irányítani az életüket. Nem szívesen kötnek kompromisszumot, erős akaratúak, szeretnek a központban lenni. Határozottak, gyorsan hoznak döntéseket és tetteikért vállalják a felelősséget.